About the museum

Yoeri Meessen nieuwe directeur Huis van het boek

WEB Yoeri Meessen 3

Op 1 maart 2024 treedt Yoeri Meessen aan als directeur van Huis van het boek. Yoeri Meessen (1981) heeft ruime ervaring in de culturele sector en beschikt over een nationaal en internationaal netwerk. Hij werkte o.a. bij Kunstinstituut Melly en de afgelopen jaren bij Museum Boijmans Van Beuningen. Bij Boijmans was hij als hoofd educatie & publieksbegeleiding verantwoordelijk voor het succesvolle educatieprogramma voor Depot Boijmans, het onlangs geopende collectiegebouw van het museum. Ook was hij de drijvende kracht achter de nieuwe locatie van Boijmans in Rotterdam-Zuid, een plek waar leren, talentontwikkeling en samenwerking centraal staan.

Yoeri Meessen: ‘Ik verheug me erop om leiding te mogen geven aan het oudste boekenmuseum ter wereld. De uitzonderlijke collectie, de actuele programmering en de bijzondere schrijf- en drukkerswerkplaats van Huis van het boek vormen fantastische pijlers. Musea zijn voor mij naast plekken van erfgoed en geschiedenis ook ontmoetingsplekken waar mensen naartoe gaan om samen te leren. Over zichzelf, over een ander of over de toekomst. De komende jaren hoop ik dan ook verder te bouwen aan een Huis waar aandacht is voor het boek als cultuurdrager in onze veranderende wereld. Maar óók aan een plek waar iedereen uit een wereldstad als Den Haag thuis is en elkaar kan ontmoeten.’

Hans Buurman, voorzitter van de raad van toezicht van Huis van het boek: ‘De raad van toezicht heeft er alle vertrouwen in dat Yoeri Meessen naast de bestaande bezoekers nieuwe bezoekers aan het museum zal weten te binden en dat hij de maatschappelijke relevantie van het museum voor al deze mensen zichtbaar zal maken.’

Huis van het boek organiseert tentoonstellingen, ontvangt vele bezoekers, scholieren en studenten en beheert een collectie van middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude drukken, moderne boekdrukkunst, kunstenaarsboeken en archieven van uitgevers en letter- en grafische ontwerpers. Het museum neemt deel aan diverse (inter-)nationale digitaliseringsprojecten. Het opende in 1852 zijn deuren als Museum Meermanno-Westreenianum en viert in 2027 zijn 175-jarig bestaan.

Yoeri Meessen nieuwe directeur Huis van het boek
Yoeri Meessen nieuwe directeur Huis van het boek, foto Mark Bolk

Yoeri Meessen

Yoeri Meessen is oorspronkelijk in Maastricht opgeleid als docent beeldende kunst en vormgeving, en studeerde kunstbeleid- en management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwikkelde projecten voor onder meer het Groninger Museum en was verantwoordelijk voor het opzetten van de educatieafdeling van de Europese kunstbiënnale Manifesta. Hij heeft een breed en relevant netwerk opgebouwd bij overheden in de cultuursector en in het bedrijfsleven. Meessen vervult diverse bestuurs- en adviesfuncties, zo is hij lid van de raad van toezicht van Radius, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie in Delft en van Tailors & Wearers in Rotterdam. Daarnaast doceert hij regelmatig, onder meer aan de master curatorial practice van het IED Florence en aan de Universiteit van Valencia.