Over het museum

Wij zoeken een nieuwe directeur.

Gordel van papier foto klein

Als directeur van Huis van het boek ben je schatbewaarder van de prachtige collectie van het museum. Je richt je blik naar de buitenwereld om de collectie en het boek op een vernieuwende manier relevant te maken in de veranderende wereld van boek en kennisoverdracht. Je bent in staat om op een creatieve wijze Huis van het Boek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De visie van Huis van het boek, verwoord in een Activiteitenplan (in 2024 moet het nieuwe plan voor 2025-2028 worden opgesteld), vertaal je op inspirerende wijze naar concrete tentoonstellingen, randprogrammering, educatieve activiteiten en natuurlijk de goede zorg voor de collectie. Een innovatieve blik en nauwe samenwerking met het kleine, zeer gemotiveerde team van medewerkers van het museum en externe partners zijn daarbij belangrijk.

TERMIJN GESLOTEN

Huis van het boek in Den Haag zoekt een Directeur voor 36 uur per week | Sluitingsdatum: 06.11.2023

Huis van het Boek (voorheen Museum Meermanno-Westreenianum, museum sinds 1852) bevindt zich op een historische locatie, het voormalige woonhuis van Baron van Westreenen van Tiellandt 1783-1848) in Den Haag. Huis van het Boek stelt het boek centraal en verbindt mensen rond de culturele, maatschappelijk en historische betekenis hiervan, door presentatie van de eigen prachtige collectie aangevuld met tentoonstellingen. Het museum valt onder de Erfgoedwet. De basisfinanciering van het museum is daarin geregeld. De omzet van het museum bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro, terwijl de omvang van de formatie 13 fte is.

Voor het museum zoeken wij een ondernemende en inspirerende Directeur.

Directeur

36 uur per week

De Directeur is verantwoordelijk voor alle aspecten van de organisatie: strategisch, beleidsmatig, inhoudelijk, mensen en middelen.

Je bent schatbewaarder van de collectie van het museum en richt je blik naar de buitenwereld om de collectie en het boek op een vernieuwende manier relevant te maken in de veranderende wereld van boek en kennisoverdracht. Je bent in staat om op een creatieve wijze Huis van het Boek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De visie van Huis van het boek, verwoord in een Activiteitenplan (in 2024 moet het nieuwe plan voor 2025-2028 worden opgesteld), vertaal je op inspirerende wijze naar concrete tentoonstellingen, randprogrammering, educatieve activiteiten en natuurlijk de goede zorg voor de collectie. Een innovatieve blik en nauwe samenwerking met het kleine, maar zeer gemotiveerde team van medewerkers van het museum en externe partners zijn daarbij belangrijk.

De subsidie voor het museum is beperkt in vergelijking met de ambities. Extra externe financiering is daarom zeer gewenst en ook noodzakelijk. Met ingang van 2024 is het museum zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen (het huis aan de Prinsessegracht, de daarachter liggende monumentale tuin en het koetshuis). Tegelijk ligt er de opdracht om de gebouwen voor 2050 duurzaam te maken. Geld is zowel voor het onderhoud als de duurzaamheid langjarig beschikbaar gesteld.

Je zorgt ervoor dat de organisatie goed is toegerust om haar missie en taken uit te kunnen voeren. Uiteindelijk leg je verantwoording af aan de Raad van Toezicht.

Profiel
Wij zoeken een nieuwe Directeur die alles wat wij wensen in zich heeft. We zouden willen dat je:

  • Een visie hebt op de veranderende rol van musea en met name boeken en kennisoverdracht in de samenleving.
  • Aantoonbare bestuurs- en managementervaring hebt.
  • Bij uitstek veranderingsgezind bent.
  • Vertrouwd bent met cultureel ondernemerschap en een zakelijke instelling hebt.
  • Financieel inzicht en daadkracht hebt om het museum ook in de toekomst zakelijk gezond te laten functioneren.
  • Ervaring hebt met het werken met meerjaren-onderhoudsplannen.
  • Een netwerker bent die graag samenwerking zoekt met anderen.
  • Helder communiceert.
  • Goed kan samenwerken.
  • En tot slot dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt.

We streven naar een organisatie die een goede afspiegeling vormt van de Nederlandse samenleving. We zoeken daarom ook actief naar nieuwe collega’s die de diversiteit van de organisatie versterken.

Wat bieden we?
We bieden een fraaie werkplek in een monumentale omgeving. Het salaris sluit aan bij de museum-cao. Inschaling vindt plaats tussen € 4.945,- en € 7.180,- bruto per maand. Daarnaast ontvang je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. Het gaat om een fulltime aanstelling van 36 uur per week.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer vóór 6 november 2023. Je cv en motivatie kun je indienen via e-mail: sollicitatiedirecteur@huisvanhetboek.nl.

Indien je vragen mocht hebben dan kunt je deze stellen aan Hans Buurman (voorzitter RvT) via 0624898948.

Solliciteren

Kijk voor meer informatie over de functie en hoe te solliciteren op: https://www.culturele-vacatures.nl/2023/10/huis-van-het-boek-museum-meermanno-directeur/.