Activiteiten

Topstukken van dichtbij

Huis van het boek Rijmbijbel

Altijd topstukken van dichtbij willen zien? Dat kan op 26 mei. Uit de collectie van Huis van het boek zijn voor de Canon van Nederland vijf objecten geselecteerd. Een daarvan is ons absolute topstuk ‘de Rijmbijbel’ van Jacob van Maerlant. Dit topstuk is zelden te zien en zeker niet van zo dichtbij, mis het niet!

Speciaal voor de Canondagen laat onze hoofd collectie Rickey Tax deze objecten allemaal zien op zondag 26 mei in het museum. Ons absolute topstuk, de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant, is vanwege de kwetsbaarheid niet vaak te zien. Op zondag 26 mei haalt Rickey de Rijmbijbel uit het depot en heb je de kans om het van dichtbij te bekijken. Huis van het boek bezit één van die ‘rijke’ exemplaren, een Rijmbijbel die in 1332 schitterend werd verlucht door Michiel van der Borch. Het is het vroegste gesigneerde en gedateerde verluchte handschrift uit de Noordelijke Nederlanden.

Naast dit topstuk worden ook de andere vier objecten getoond en die zijn ook zeer de moeite waard. Bewonder het boek uit de bibliotheek van Erasmus, ontdek de vingerafdruk op het clandestien drukwerk van drukker en kunstenaar H.N. Werkman (1941). Ook de Karolingische minuskel en de Engelse vertaling van Max Havelaar (1868) ontbreken niet.

Praktische informatie:
Datum: zondag 26 mei

Tijden: 13:00 – 14.00 uur

Prijs: € 2,50 (excl. entree, je hebt een entreeticket nodig om deel te nemen). Deze rondleiding boek je online in combinatie met een entreebewijs. Vooraf online boeken is vereist.

BOEK HIER JE TICKET(S)