Munten en penningen

Al zo lang als munten geslagen worden, worden ze verzameld. Wel is het een dure hobby: het verzamelen van munten wordt tijdens de renaissance ook wel de ‘hobby der koningen’ genoemd. Vooral antieke munten zijn populair. De fascinatie ligt hem in de directe band met de geschiedenis van de oudheid. De Romeinse munten hebben als kop meestal het portret van de regerende keizer, met eromheen zijn naam en eretitels. De andere kant van de munt kan verschillende voorstellingen laten zien: goden, godinnen, personificaties van welvaart en militaire macht, overleden voorvaderen of keizerskinderen.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om munten te gaan verzamelen. In het geval van boekverzamelaars zoals Van Westreenen dient het object (de munt of penning) meestal als illustratie van een antieke tekst. Het vormt op die manier een soort set met een boek.

Oorsprong van de collectie

De muntencollectie komt mede tot stand vanwege de vriendschap van de baron Van Westreenen met de oudere numismaat Pieter van Damme (1727-1806). De Vlaamse Van Damme is een enthousiaste verzamelaar van munten, penningen en numismatische boeken. Van Westreenen krijgt de opdracht om een veilingcatalogus te maken van de collectie van Van Damme. Hierbij wordt afgesproken dat Van Westreenen tenminste de helft van zijn honorarium (12.000 gulden) op diezelfde veiling besteedt. Dit doet hij dan ook: naast een groot aantal munten en penningen koopt hij ook zo’n 500 boeken uit het legaat van Van Damme.

Bron: Drs. B. van Dijk, Munten en penningen in beeld. De bibliotheek van de 18de-eeuwse numismaat Pieter van Damme, Den Haag, 1992

MWM 1144

Matteo de’Pasti, Penning met het portret van Sigismondo Pandolfo Malatesta, Rimini, 1446, MWM 1144, coll. Huis van het boek