Tentoonstellingen

BoekenZOO

Geweest | 21 juni 2022 - 18 september 2022

Site banner boekenzoo

Deze zomer, van 21 juni t/m 18 september, organiseert Huis van het boek de tentoonstelling ‘BoekenZOO’. De tentoonstellingsruimtes zijn omgetoverd tot een 19de-eeuwse dierentuin. Loop langs de mooiste dierenboeken en ontdek onderweg boeiende verhalen en anekdotes over de dieren. Voor deze tentoonstelling put het museum uit zijn rijke collectie geïllustreerde boeken, van middeleeuwse bestiaria tot moderne kunstenaarsboeken tot kinderboeken. In de zomervakantie organiseert het museum leuke kinderworkshops in samenwerking met de VakantiePas.

De functies van dierenafbeeldingen

Dierentekeningen in oude en nieuwe boeken geven de blik van mensen op dieren weer. Zo vervullen de tekeningen verschillende functies: om te leren over dieren in verre landen, als symbool voor menselijke eigenschappen of gewoon als mooie en grappige versiering. Ook dienen dieren als metafoor, zowel in religieuze boeken als in kinderboeken.

Topstukken

Onder die vele boeken bevinden zich bijzondere topstukken. In het 10de-eeuwse handschrift uit Frankrijk Liber medicinae ex animalibus pecoribus et bestiis vel avibus van Sextus Placitus Papyriensis staat een primitief getekende olifant, gemaakt door iemand die het dier nog nooit in het echt had gezien. In de randversieringen in het Getijdenboek van de Meester van Catharina van Cleef en Lieven van Lathem, een handschrift uit ca. 1460 uit Utrecht, zijn talloze speelse aapjes verwerkt. In Mémoires pour servir à l’histoire naturelle des animaux van Claude Perrault uit 1676 laat het medisch genootschap van Parijs vol trots zien welke dieren ze ontleed hebben. In de tentoonstelling ligt het boek open bij een afbeelding van een opengesneden leeuw met op de achtergrond alle uitgenomen organen. Van J. H. Sulzer ligt het boek Abgekürzte Geschichte der Insecten nach dem Linaeischen System uit 1776 in de vitrine. Een prachtig boek met handingekleurde gravures van insecten. In het Van Goor-archief van het kinderboek Olli Fant uit Poppelo van Phiny Dick uit 1940 kwamen tien jaar geleden de originele illustraties van haar echtgenoot Marten Toonder tevoorschijn. Tot slot een afbeelding van een zeemeermin te zien op de afdruk van het zetsel van Het echte Oud-Hollandse ornaprentenboek van Ton van Zuilen uit 1982.

Veel te beleven en te zien

Er is veel te beleven in de tentoonstelling. Kinderen kunnen een speurtocht doen waarin ze op zoek gaan naar ontsnapte dieren en ze kunnen een ‘combinatiedier’ maken in de laatste zaal. Vergeet niet een foto te maken in een echte dierenkooi!


In het souterrain van het museum is de presentatie ‘De Haagsche dierentuin’ te zien van 36 foto’s van de Haagsche dierentuin. De foto’s zijn afkomstig uit het Haags Gemeentearchief. De Haagsche dierentuin bevond zich van 1863 tot 1943 schuin tegenover Museum Meermanno-Westreenianum, nu Huis van het boek, op de plek waar nu het Provinciehuis staat.
IMG 3474
De unicornu observatoines novae Th Bartholines 16 78 108 C5

Bijschriften:
- Luigi Serafini, Codex Seraphinianus, 1981. Een soort encyclopedie, geschreven in een onbegrijpelijk schrift met tekeningen van vreemdsoortige wezens en objecten.
- Thomae Bartholini, de Unicornu Observationes Novae (1678).