Voortgezet onderwijs
Huis van het boek biedt educatieve programma’s aan voor het voortgezet onderwijs. Door de praktijk met de theorie te verbinden, maakt de leerling op speelse wijze kennis met alle aspecten van het boek. Vooral het zélf doen staat centraal. Als leerlingen eerst zelf hebben gekalligrafeerd met een ganzenveer kijken ze daarna met veel meer bewondering naar de echte middeleeuwse handschriften. Als ze eerst zelf een tekst hebben gedrukt, begrijpen jongeren veel beter hoe een boek tot stand komt.
Huis van het boek biedt verschillende programma’s voor het VO. Alle programma’s duren 120 minuten en worden aangepast aan het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Naast het praktische deel in de drukkerij of het scriptorium van het museum wordt ook altijd de collectie van het museum behandeld.
Voor boekingen of meer informatie kun je contact opnemen via reserveringen@huisvanhetboek.nl
SCRIPTORIUM
Hoe werd een middeleeuws handgeschreven boek gemaakt? De leerlingen krijgen les in de geschiedenis van het handschrift leren hoe een Middeleeuwse manuscript werd gemaakt en mogen zelf, gekleed in een monnikspij, in Gotische letters schrijven met een ganzenveer in het sfeervolle middeleeuwse scriptorium van het museum.
DRUKKERIJ
Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Het ‘Hebban olla vogala’ gedicht, een van de oudste Nederlandse teksten, wordt met de leerlingen besproken en afgedrukt terwijl ze ook waarna het drukwerk nog met goud een mooie initiaal verluchten.
PAPIER SCHEPPEN
In het programma ’Papier scheppen’ krijgen de leerlingen les over de oorsprong van papier en mogen ze zelf hun eigen papier scheppen. Er komt nog heel wat bij kijken voordat ze een zelfgemaakte papiertje in handen hebben. Met het toevoegen van planten, papier en andere materialen maken ze hun papier persoonlijk. Het papier moet wel nog een nacht drogen en wordt de volgende dag naar de school opgestuurd.
POP UP!
De pop-up techniek lijkt moeilijker dan hij is. Met het leren van een paar simpele technieken kan er al een pop-up kaart zelfgemaakt worden. De inhoud is dan net zo belangrijk als de vorm dus er moet eerst goed nagedacht worden over een verhaal voordat de leerlingen aan de slag gaan.
COMBINATIE PROGRAMMA VO
Om over meerdere aspecten van de boekgeschiedenis te leren, biedt Huis van het boek dit speciaal samengesteld programma. Hier worden twee workshops (Scriptorium en Drukkerij) in combinatie met een rondleiding aangeboden. Dit programma duurt iets langer dan een normaal programma: 150 minuten.
DUUR
Alle programma’s duren allemaal 120 minuten, m.u.v. het Combinatie programma VO (150 min).
AANTAL
Als een groep uit meer dan 20 leerlingen bestaat wordt de groep in tweeën gesplitst. Als er meer dan 40 leerlingen zijn wordt er in overleg of een apart programma gemaakt of een extra dag geboekt.
KOSTEN
De kosten van de combinatie lessen VO (150 minuten) zijn € 7,50 per leerling met een minimumbedrag van € 100,-.
RESERVEREN
Als u een schoolprogramma wilt reserveren of meer informatie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met 070-3462700 (Winnifred Dijkstra) of een mail sturen naar reserveringen@huisvanhetboek.nl
Wijzigingen of annuleren
U kunt schriftelijk of telefonisch tot 4 werkdagen voor de bezoekdatum kosteloos wijzigingen doorgeven of annuleren via reserveringen@huisvanhetboek.nl of 070-3462700. Daarna worden de volledige programmakosten in rekening gebracht.