Educatie

Basis onderwijs

Web De Dag Van Het Tekenen07 Nr305 A0158

In het Huis van het Boek draait alles om boekgeschiedenis en boekvormgeving. Voor alle klassen van het basisonderwijs heeft Huis van het boek een educatief programma, aangepast op het niveau van de leerling. Daarnaast is er voor het basisonderwijs ook het programma ‘Ingewikkelde letters’ die alleen wordt aangeboden via het Cultuurmenu.

Voor boekingen of meer informatie kun je contact opnemen via reserveringen@huisvanhetboek.nl

SCHRIJVEN ALS EEN MONNIK (GROEP 5 T/M 8)
(dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)

Voordat in de 15e eeuw de boekdrukkunst werd uitgevonden, werden boeken voornamelijk geschreven door monniken in kloosters. Maar hoe deden ze dat? De computer, de drukpers en zelfs de pen waren nog niet uitgevonden. In de les ‘Schrijven als een monnik’ leren de leerlingen zelf kalligraferen met een ganzenveer in het sfeervolle middeleeuwse scriptorium in het museum. Een monnikspij mag daarbij niet ontbreken! Na de workshop worden de echte middeleeuwse boeken op speelse wijze bekeken in het museum.

DRUKKERIJ (GROEP 6 T/M 8)

Rond 1450 werd in Europa de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. In de drukkerij van Huis van het boek mogen de kinderen zelf de drukpers bedienen. Ze maken een afdruk van de oudste Nederlandse tekst en maken er een verluchte initiaal bij.

PAPIER SCHEPPEN (GROEP 5 T/M 8) (dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)

In Huis van het boek is er aandacht voor alle aspecten van het boek. Van het schrijven, het drukken en de vormgeving tot aan het papier. In het programma ’Papier scheppen’ maken kinderen zelf hun eigen papier. Er komt nog heel wat bij kijken voordat het zelfgemaakte papier in handen is; snippers, bloemetjes, stofjes, veren en draadjes, van alles kan erin verwerkt worden. Elk papiertje is uniek. Het papier moet nog even drogen in het museum en wordt later opgestuurd naar school.

POP UP! (GROEP 5 T/M 8)
(dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)

Pop-up boeken zijn de vrolijkste boeken in het museum. In Huis van het boek kun je een pop-up kaart maken waarin van alles gebeurt en op je afspringt. De illustrator, schrijver en vormgever ben je zelf. Na het bekijken van grappige, spannende, rare, fascinerende en vooral mooie pop-up boeken ga je natuurlijk ook zelf aan de slag!

LETTERFEESTJE (GROEP 1 T/M 4)
(dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)


Met letters kun je nog veel meer doen dan woorden maken, je kunt ze een feestje laten vieren op papier! In het programma ‘Letterfeestje’ gaan de leerlingen in de drukkerij van het museum een vrolijke letterposter stempelen met grote houten drukletters. Naast de workshop nemen de kinderen ook een kijkje in het museum en maken op een speelse manier kennis met de collectie.

KOFFERS VOL HERINNERINGEN (GROEP 3 T/M 6)
(dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)


Iedereen verzamelt wel iets. Schelpen, stenen, voetbalkaartjes of geld. Maar wat als je iets wilt verzamelen dat alleen in je hoofd zit? Mooie verhalen, goede ideeën of herinneringen aan je oma? In het programma ‘’Koffers vol herinneringen’ komen de leerlingen allerlei soorten verzamelingen tegen en onderzoeken ze koffers met bijzondere voorwerpen. In het atelier van het museum maken de leerlingen een speciaal doosje voor hun eigen verzameling.

DROOMSTAD DRUKKEN (GROEP 5 T/M 8)
(dit programma wordt ook aangeboden via de Cultuurschakel)


De mooiste stad maak je samen! Doormiddel van een foamdruk maken de leerlingen hun eigen droomhuisje. Iedereen maakt zijn eigen ontwerp, maar ze moeten samenwerken als van alle huisjes een stad op een fantasie-eiland wordt gemaakt. In deze lessen leren de leerlingen meer over grafische technieken en maken ze kennis met het oudste boekenmuseum ter wereld.

CULTUURMENU
(Let op! dit is alleen te boeken via het Cultuurmenu www.cultuurmenu.nl)

Wat is het Cultuurmenu?

Het Cultuurmenu is het educatieproject van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea voor het primair en voortgezet onderwijs in Den Haag en in de regio. Het project bestaat uit drie menu’s waarin 19 Haagse musea en 2 musea uit Rijswijk en Delft museumlessen aanbieden die speciaal voor het Cultuurmenu zijn gemaakt. De school kan een keuze maken uit drie menu’s. Scholen die meedoen zijn verzekerd van busvervoer van en naar de musea.
Voor het Cultuurmenu PO biedt Huis van het boek de les ‘Ingewikkelde letters’ aan voor groep 4. Voor boeken of meer informatie: https://cultuurmenu.nl/

INGEWIKKELDE LETTERS (GROEP 4)
(dit programma wordt alleen aangeboden via het Cultuurmenu)

Ken je die mop van die mummie? Ingewikkeld hé? Behalve de mummies, waren de letters uit Egypte ook behoorlijk ingewikkeld! Het duurde eeuwen voordat iemand de Egyptische hiërogliefen, dankzij de steen van Rosetta, eindelijk kon ontcijferen en ontdekte wat de oude Egyptenaren te vertellen hadden. In de les ‘Ingewikkelde letters’ gaan de kinderen doormiddel van spannende opdrachten een oude Egyptische tekst ontcijferen en komen ze onderweg misschien wel een echte mummie tegen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

DUUR
De programma’s duren allemaal 120 minuten.
(alleen het Cultuurmenu programma ‘Ingewikkelde letters’ duurt 75 minuten)

AANTAL
Maximaal 35 leerlingen

KOSTEN
€ 6,50 per leerling met een minimumbedrag van € 100,-

BEGELEIDING
Per groep minimaal twee begeleiders.

RESERVEREN
Als u een schoolprogramma wilt reserveren of meer informatie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met 070-3462700 (Winnifred Dijkstra) of een e-mail sturen naar reserveringen@huisvanhetboek.nl

AANVULLENDE INFORMATIE
Bij meer dan 15 leerlingen wordt de klas gesplitst in twee groepen. Het is handig als de docent van te voren al twee groepjes maakt.
Halverwege de les is er een korte pauze en is er de mogelijkheid om iets te eten en drinken. Bij droog weer vindt de pauze plaats in de tuin van het museum.

Wijzigingen of annuleren
U kunt schriftelijk of telefonisch tot 4 werkdagen voor de bezoekdatum kosteloos wijzigingen doorgeven of annuleren via reserveringen@huisvanhetboek.nl of 070-3462700. Daarna worden de volledige programmakosten in rekening gebracht.