Educatie

Basis onderwijs

Web De Dag Van Het Tekenen07 Nr305 A0158

Voor alle klassen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs heeft Huis van het boek een educatief programma. Daarnaast zijn er voor het basisonderwijs ook programma’s die alleen worden aangeboden via de Cultuurschakel of via het Cultuurmenu.

Voor boekingen of meer informatie kun je contact opnemen via reservereningen@huisvanhetboek.nl

SCRIPTORIUM (GROEP 5 T/M 8)

Hoe werd een middeleeuws handgeschreven boek gemaakt? Wie schreven die boeken? En wat is perkament? Hoe schrijf je met een ganzenveer? Allemaal vragen die in het scriptoriumprogramma aan bod komen. De leerlingen krijgen op een heldere manier uitleg over de wereld van het handgeschreven middeleeuwse boek. Ook mogen zij zelf gehuld in monnikspij met een ganzenveer schrijven in ons sfeervolle scriptorium.

DRUKKERIJ (GROEP 3 T/M 8)

Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe zien die loden letters eruit? In de drukkerij van Huis van het boek gaan kinderen zelf aan de slag met drukletters. Ze kunnen hun eigen drukwerk mee naar huis nemen. Het niveau wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen: groep 3 t/m 5 maken een letterposter met grote houten drukletters en groep 6 t/m 8 maken een afdruk op een echte oude drukpers.

PAPIER SCHEPPEN (GROEP 3 T/M 8)

In Huis van het boek is er aandacht voor alle aspecten van het boek. Van het schrijven, het drukken en de vormgeving tot aan het papier.
In het programma ’Papier scheppen’ mogen kinderen zelf hun eigen papier maken. Er komt nog heel wat bij kijken voordat het zelfgemaakte papier in handen is; snippers, bloemetjes, stofjes, veren en draadjes, van alles kan erin verwerkt worden. Op school kan er desgewenst nog verder mee gewerkt worden: maak van alle blaadjes samen bijvoorbeeld een mooi boek, of stempel er gedichten op.

POP UP! ZELF EEN POP UP BOEKJE MAKEN (GROEP 3 T/M 8)

Niet schrikken, uit dit boek springt iets op je af! Wat dat is mag je zelf weten. In Huis van het boek kan je een boek maken van één bladzijde waarin van alles gebeurt en op je afkomt. De illustrator, schrijver en vormgever ben je natuurlijk zelf. Na het bekijken van grappige, spannende, rare, fascinerende en vooral een aantal mooie bewegende en pop-up boeken ga je natuurlijk ook zelf aan de slag!

DUUR

De programma’s duren allemaal 120 minuten.

AANTAL

Maximaal 20 leerlingen (bij meer dan 20 leerlingen worden het twee groepen).

KOSTEN

€ 5,00 per leerling met een minimumbedrag van € 50,-.

BEGELEIDING

Per groep minimaal twee begeleiders.

RESERVEREN

Als u een schoolprogramma wilt reserveren of meer informatie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met 070-3462700 (Winnifred Dijkstra) of een e-mail sturen naar reserveringen@huisvanhetboek.nl

Wijzigingen of annuleren
U kunt schriftelijk of telefonisch tot 4 werkdagen voor de bezoekdatum kosteloos wijzigingen doorgeven of annuleren via reserveringen@huisvanhetboek.nl of 070-3462700. Daarna worden de volledige programmakosten in rekening gebracht.