Tentoonstellingen

‘De onbekende Escher’

Geweest | 01 oktober 2023 - 04 februari 2024

IMG 9722 Karen Polder kopiëren

Van 1 oktober 2023 t/m 4 februari 2024 toont Huis van het boek een onbekende kant van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher. In het Escher-jaar 2023 laat het museum een overzicht zien van werk dat Escher in opdracht maakte. Een deel van dit werk, waaronder originele tekeningen, was nog niet eerder voor het grote publiek te zien. Het omvat boekillustraties, nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, programmaboekjes, ex librissen, postzegels en bankbiljetten, afkomstig uit de collectie van het museum, particulieren en publieke instellingen.

Kleine tentoonstelling rond toegepast werk M.C. Escher

Huis van het boek toont een onbekende kant van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher. In het Escher-jaar 2023 laat het museum een overzicht zien van werk dat Escher in opdracht maakte. Een deel van dit werk, waaronder originele tekeningen, was nog niet eerder voor het grote publiek te zien. Het omvat boekillustraties, nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, programmaboekjes, ex librissen, postzegels en bankbiljetten, afkomstig uit de collectie van het museum, particulieren en publieke instellingen.

Publiekslieveling ‘Regelmatige Vlakverdeling’

Een van de topstukken uit de collectie van Huis van het boek is de publiekslieveling Regelmatige vlakverdeling, de uitgave die Escher in 1958 voor Stichting De Roos maakte. Hiervan bezit het museum naast tekeningen en correspondentie, de complete set van zes door Escher gesneden houtblokken. Dit iconische boek en de houtblokken staan centraal in de tentoonstelling.

Escher in de collectie van Huis van het boek

Baron van Westreenen was een typische 19de -eeuwse verzamelaar die grote belangstelling had voor de geschiedenis van de oude culturen. Hij verzamelde incunabelen, handschriften en boeken, maar ook voorwerpen uit onder andere de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid. Hij wist daarbij bijzondere stukken te bemachtigen. Bovendien zijn er onder meer familieportretten en souvenirs van zijn reizen in het museum te vinden.

Vanaf het midden van de jaren ‘50 van de vorige eeuw heeft het museum naast de collectie van de baron een grote moderne collectie opgebouwd. Leidend hierbij is niet de inhoud, maar de vormgeving van het boek. Naast de eindproducten verzamelt het museum objecten en archieven die de vormgeving documenteren, zoals ontwerpen, proefdrukken, drukvormen en correspondentie. Daarnaast beheert het museum een omvangrijke collectie ex libris en gelegenheidsgrafiek.

In dat kader verwierf het museum uit verschillende bronnen belangrijke archivalia van Maurits Escher. De houtblokken, clichés en correspondentie rond Regelmatige vlakverdeling zijn afkomstig uit het archief van de uitgever, de bibliofiele Stichting De Roos. Dit dossier kon worden aangevuld met verdere correspondentie,

tekeningen en schetsen uit het archief van de vormgever van het boek, Aldert Witte. Daarnaast beheert Huis van het boek de gehele collectie en handbibliotheek van Eugène Strens. Deze verzamelaar en grafiekkenner gaf de M.C. Escher opdracht vier nieuwjaarswensen te maken. Op de tentoonstelling worden naast correspondentie en andere archivalia, de originele tekeningen getoond die Escher hiervoor maakte. Strens had naast veel origineel, ook veel secundair materiaal van en rond Escher. Huis van het boek beheert zijn gehele collectie en handbibliotheek en is daardoor een van de Haagse instellingen met werk van Escher in de kerncollectie.