Tentoonstellingen

Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes

Geweest | 01 oktober 2022 - 02 april 2023

Huisvanhetboek 2 F9 A5345 1

DJ Ruud de Wild toont favoriete liedboeken in Huis van het boek | verlengd

Op 1 oktober opent de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’ handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’ van Hazes: een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied. Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Zijn bekende stem is te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon. Directeur Sandra Bechtholt: ‘We zijn ontzettend blij dat we deze bijzondere muzikale tentoonstelling na 2,5 jaar uitstel nu echt aan het publiek kunnen laten zien.’

Beeld: Dirk Witte, Memento Vivere. Mensch, durf te leven! Muziekblad met gelithografeerd omslag door Leo Gestel. Amsterdam, ca. 1920

Ruud de Wild: van drukkersfamilie naar Huis van het boek

De Wild is bij het grote publiek vooral bekend als radio-dj en presentator. Zijn passie voor muziek brengt hem al op jonge leeftijd bij de radio. Het blijft niet enkel bij de radio; De Wild vindt ook zijn weg naar televisie. Naast zijn werkzaamheden in de Nederlandse media is Ruud ook kunstenaar. In zijn schilderijen verwerkt hij bekende songteksten. Huis van het boek, vol met schitterende voorbeelden van handschriften, lettertypes en grafische vormgeving, is voor Ruud de Wild geen onbekende plek. ‘Lettertypes en grafische vormgeving zijn mij met de paplepel ingegoten, omdat mijn familie altijd in deze branche werkzaam is geweest. De fascinatie voor het ambachtelijke handwerk wordt in deze digitale tijd alleen maar groter. Ik kijk dan ook enorm uit naar de tentoonstelling in een museum waar je de drukinkt nog bijna kan ruiken,’ aldus De Wild.

Beeld: Hoes 'Huilen is voor te laat', 1970.

Reis langs het Nederlandse lied: Van Hazes tot Hadewijch

Ruud de Wild ondernam zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek, de KB, de nationale bibliotheek en het Meertens Instituut. Hij werd begeleid door specialisten Martine de Bruin (Meertens Instituut) en Garrelt Verhoeven (Universitaire Bibliotheken Leiden). Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Aan Ruud de keuze zijn favoriete liederen te selecteren en in zijn ‘songbook’ te plaatsen. In de tentoonstelling zijn ook een aantal installaties van de hand van Ruud de Wild te vinden.

Samenwerking en boek

Voor deze tentoonstelling werkt Huis van het boek nauw samen met Martine de Bruin (Meertens Instituut), Garrelt Verhoeven (Universitaire Bibliotheken Leiden) en vele bruikleengevers, zoals IISG, KB, nationale bibliotheek, Meertens Instituut, UB Amsterdam, UB Gent, het Zwanenbroedershuis en particulieren. Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied, Martine Bruin, Garrelt Verhoeven en Ruud de Wild, uitgegeven door Walburg pers.

Foto header: Temet.studio

Online tentoonstelling

Ga alvast online met dj Ruud de Wild mee op reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken. Blader door zijn online ‘songbook’ en geniet van fragmenten van oude en nieuwe, bekende en onbekende liedjes. En kom vooral daarna genieten van de tentoonstelling in het museum. Bekijk hier vast de online tentoonstelling.

Radio-uitzending 'De Wild in de middag' vanuit Huis van het boek

Huis van het boek had donderdag 24 november een primeur. Het programma 'De Wild in de Middag' op NPO Radio 2 werd uitgezonden vanuit het museum. Met live bijdragen van Martine de Bruin (Meertens Instituut) over kinderliedjes, Garrelt Verhoeven over zeemansliederen, directeur Sandra Bechtholt over Huis van het boek en fragmenten van Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Merol en Typhoon.

Terugluisteren? Dat kan via De Wild In de Middag (24 november 2022)

'De Wild in de Middag' vanuit Huis van het boek
Foto: Huis van het boek (Den Haag), Frank Jansen


Lees hier het artikel over de tentoonstelling dat verscheen in het museumtijdschrift Leeslint.

Leeslint najaar 2022