Via de actie Boek zoekt jou vraagt het museum ook dit jaar je steun. De afgelopen jaren hebben velen het museum gesteund door een boek uit de collectie te adopteren. Ondanks het feit dat het goed gaat met het museum, moet het museum extra geld werven ten behoeve van de collectie. De opbrengst van de actie en andere schenkingen worden gestort in een fonds dat ‘Boekengeluk’ heet. Hieruit financiert het museum diverse conserverings- en restauratieprojecten.

Hoe doe je mee aan de actie?

Een particulier, instelling of bedrijf adopteert voor een bepaald bedrag een boek uit de collectie van het museum. Deze donateur kiest (al dan niet met hulp van het hoofd collectie) een boek uit de collectie van het museum waar zijn of haar persoonlijke voorkeur naar uitgaat: handschrift, incunabel, of gedrukt boek uit de oude of moderne collectie (private press, kunstenaarsboek, etc.).

Doe je ook mee? Kijk dan hier voor het overzicht van de te adopteren boeken.

Wat is conservering en restauratie?

Huis van het boek herbergt een schat aan boeken, archieven, brieven, exlibris en kleingrafiek. Veel van dit materiaal is inmiddels verantwoord verpakt en geborgen. Toch blijft er onderhoud nodig.

Zo worden nieuw verworven archivalia schoongemaakt en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen, en waar nodig door een papierrestaurator behandeld. Veel originele ontwerpen dateren immers uit het pre-digitale tijdperk en werden met de schaar en de lijmpot (of plakband) in elkaar gezet. Met het opdrogen van de lijm dreigt de integriteit van deze stukken verloren te gaan.

Daarnaast worden oudere en kwetsbare banden de komende jaren voorzien van een omslagdoos, om verdere achteruitgang van de conditie tegen te gaan.

Ook digitalisering van belangrijke objecten behoort tot conservering, omdat gedigitaliseerde boeken wereldwijd bestudeerd kunnen worden zonder fysiek geraadpleegd te hoeven worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden

Vanaf € 50,- Je adopteert een boek en ontvangt een certificaat waarin het museum je bedankt als donateur van zijn collectie.

Vanaf € 250,- Je adopteert een boek en ontvangt een certificaat waarin het museum je bedankt als donateur van zijn collectie. Je ontvangt een uitnodiging voor een exclusieve bijeenkomst waarbij de conservator je het boek van je keuze toont en een toelichting geeft op de conserveringswerkzaamheden. Je ontvangt tevens de museumgids Boekengeluk of als je die al hebt, een ander boek in overleg.

Vanaf € 1000,- euro adopteert je een boek en ontvangt u een certificaat waarin het museum je bedankt als donateur van zijn collectie. Je ontvangt een uitnodiging voor een exclusieve bijeenkomst waarbij de conservator je het boek van uw keuze toont en een toelichting geeft op de conserveringswerkzaamheden. Ook krijg je de mogelijkheid je naam met foto en eventueel bedrijfslogo een jaar lang op de website van Huis van het boek te publiceren met een link naar je eigen website. Je kunt dan ook je motivatie voor de keuze van het boek geven. Tot slot ontvang je een bijzondere, bibliofiele uitgave van het museum en de museumgids Boekengeluk.

Vanaf € 5000,- gelden dezelfde voordelen als bij een donatie van € 1000. In aanvulling daarop bespreken we graag met deze donateurs de mogelijkheden van een exclusieve (bedrijfs-)bijeenkomst met relaties in Huis van het boek. Ook ontvang je een fraaie, ingelijste prent van een afbeelding uit het door jou gekozen boek.

Fiscale aspecten

Omdat Huis van het boek de ANBI-status heeft, zijn donaties aftrekbaar voor de belasting. Indien er sprake is van een tegenprestatie aan bedrijven, wordt btw in rekening gebracht. Voor nadere informatie hieromtrent gelieve contact op te nemen met Sandra Bechtholt, directeur: sandra.bechtholt@huisvanhetboek.nl.

Contact

Heb je vragen over deze actie mail ze dan naar boekzoekt@huisvanhetboek.nl of neem telefonisch contact op met Aafke Boerma (Tel) 06 23 63 71 01.