Tentoonstellingen

Kunstenaars-boeken van jonge makers

Geweest | 14 oktober 2022 - 11 december 2022

Hui Serene Sze Lok 17

Van 14 oktober tot en met 11 december toont Huis van het boek onder de titel ‘CreAct, de grenzen van het kunstenaarsboek’ werken van Kai Ming Li, Olivier Otten, Nadine Klok, Tamerza Rozemijer en Serene Hui. Zij zijn de vijf deelnemers aan de open call die stichting Grafein stuurde naar studenten van de afdelingen Grafische vormgeving van Nederlandse kunstacademies. Deze studenten hebben een jaar lang gewerkt, onderzoek gedaan, praktijkervaring opgedaan en zelf een boek gemaakt.

Aanleiding van deze open call was de vraag van de Stichting Harry van Kruiningen om een gezamenlijk project op te zetten in het kader van Grafiek2022, een driejaarlijkse grafiekmanifestatie. Harry van Kruiningen (1906-1996) was in zijn tijd een vernieuwend graficus, die op vele terreinen als kunstenaar en organisator actief was.

Stichting Grafein organiseerde brainstormsessies en individuele gesprekken met werkplaatsmeesters van St. Joost in Den Bosch en Breda, Fontys in Tilburg, de KABK in Den Haag, AKI/ArtEZ Enschede en ArtEZ Arnhem. De studenten konden tijdens het project werkplaatsen als AGA Lab Amsterdam en Kapitaal Utrecht leren kennen. Rickey Tax, hoofd collecties van Huis van het Boek, en Lies Verdenius, grafisch kunstenaar, lieten samen de deelnemers, zowel eerstejaars- als eindexamenstudenten, kennismaken met bijzondere kunstenaarsboeken uit de collectie van het museum.

Dankzij de steun van het fonds Cox-De Ronde konden verschillende werken voor de collectie worden aangeschaft.

Met dank aan: Joyce Gabeler en Hans Laban van Stichting Grafein

Grafiek2022 duurt van 1 september t/m 30 november. Kijk voor alle activiteiten op www.grafiek2022.nl.

Foto's: Serene Hui en Olivier Otten